Kayak, incelikleri olan bir spordur ve diğer birçok spor türünden farklı olarak kendi kendinize öğrenmeniz pek mümkün değildir. İlla “Kendim öğreneceğim” diye tutturursanız bu süreç kelimenin tam manası ile "düşe kalka öğrenmek" olacaktır. Düşme aşaması da, yeni başlayan bir kayakçı için sakatlıklara yol açabilir. O yüzden çoğu işte olduğu gibi bu konuda da eğitim şart…
Aslında bu her spor faaliyeti için geçerli bir kural olsa da, kaslarınızı yoğun ve ani bir şekilde kullanmak zorunda olduğunuz kayak sporu için olmazsa olmazdır. Kaymaya başlamadan önce yapacağınız basit egzersiz hareketleri ile ısınabilir ve sakatlanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Eğer kayak sporuna yeni başladıysanız, iyi bir kayakçı olmak için önünüzde uzun bir yol olduğunu öğrenerek başlamalısınız. Bu yolu kısaltmanın bir yolu da yok. O yüzden başta pist olmak üzere her konuda kolaydan başlayın, kolay inişleri tercih edin.
Kayak, tahmin edebileceğiniz üzere düşme ihtimalinin çok yüksek olduğu bir spor türüdür. Hele ki yeni başladıysanız, muhakkak ki düşeceksiniz ve düştüğünüzde sizi koruyacak ekipmanlara ihtiyacınız var. Başta kask olmak üzere, koruyucu ekipmanlarınızı mutlaka takın.
Piyasada kayak ile ilgili ekipman üretimi yapan birçok firma var. Haliyle bu pazarda da kaliteli ve pahalı olan ürünlerle birlikte kalitesiz ve ucuz ürünler de vardır. Özellikle hayati öneme sahip kask, gözlük ve diğer koruyucu ekipmanlarda ucuza kaçmamanızı öneriyoruz.
Yeni başlayan kayakçıların en çok yaptıkları hatalardan biri de, internetten izledikleri videoların etkisinde kalıp sınırlarını zorlamalarıdır. Yeni başlayan bir kayakçı olarak hız ve kontrol konusunda limitlerinizin farkında olun ve tecrübe kazanmadan o limitleri zorlamayın. Herkes ister atlayış yaparken çekilmiş bir profil fotoğrafına sahip olmayı ama biraz sabır...
Kayak yapmak için dağa çıkan insanların birçoğu deniz seviyesine yakın rakımda yaşıyor ve vücut dağ irtifasına uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu durumda bir de yeteri kadar sıvı tüketmezseniz, otele döndüğünüzde günlerce yerinizden kalkamayacak hale gelebilirsiniz. Verdiğiniz molalarda mutlaka su tüketmenizi öneriyoruz.